Digitale Transformatie (3): de van Belleghem-index!

Digitalisering gaat steeds verder. Het maakt ons vrij en geeft ons allerlei keuzemogelijkheden: als we iets zoeken starten we met Google. Vroeg of laat zullen bedrijven en instanties daar op in moeten spelen. Tenminste als ze op termijn willen overleven. 

Er zijn dan twee elementen die de overlevingskans bepalen, zoals mooi beschreven door Steven van Belleghem. 

Deze twee elementen zijn:

  1. De emotionele band die bedrijven weten te creëren met hun klanten (denk aan het Apple gevoel).
  2. De mate waarin de klant- en productieprocessen digitaal gemaakt zijn.

Bedrijven die op geen van de twee vlakken investeren en geen voortgang maken zullen snel ophouden te bestaan.

Bedrijven die wel een schare volgers hebben zullen langer blijven bestaan. Ze zijn op dit moment sterk. Maar op het moment dat de klant hoort of meemaakt wat verdere digitalisering bij een concurrent voor voordelen heeft zal hij/zij overstappen.

Verdergaande digitalisering maar geen toegevoegde waarde leveren kan, maar het bestaansrecht zal dan vooral op het vlak van de prijs liggen. Continuïteit op langere termijn is dan zeer onzeker.

Die bedrijven die een maximale digitalisering koppelen aan maximale waardetoevoeging/klanttevredenheid zullen overleven. (Waarbij het maar de vraag is of het streven naar een maximale klanttevredenheid echt veel duurder zal zijn, gezien de digitale mogelijkheden.)

Interessant is te kijken waar bedrijven zich bevinden op deze assen. Kleine oefening: De Telegraaf vs De Correspondent? Phillips vs Apple? Uber vs de gevestigde taxiwereld?

Een geweldig model. Eenvoudig, snel uit te leggen, begrijpelijk en snel toe te passen.

Laten we het voortaan de van Belleghem-index gaan noemen!

En....waar staat uw bedrijf? En uw concurrent?