Inspirerende video van Roselinde Torres: Wat maakt iemand tot een groot leider?

Roselinde Torres heeft een er bijna een levenswerk van gemaakt om te onderzoeken wat iemand een groot leider maakt. Naast eigen observatie's, vele interviews en een gedegen literatuurstudie kwam ze tot de conclusie dat er drie wezenlijke vragen zijn. Vragen die essentieel zijn om in de 21e eeuw als leider gezien te worden. Deze vragen zijn:

  1. Waar haal je je kennis vandaan om te kunnen participeren op de volgende grote verandering: Met wie breng je je tijd door? Waar spreek je over? Welke reizen onderneem je? Wat lees je? Zie je de veranderingen aan komen? Grote leiders creëren een toekomst in plaats van er op te reageren!
  2. Hoe divers zijn de mensen om je heen (prive en zakelijk): ga je relaties aan met mensen die totaal anders zijn dan jezelf? Een divers netwerk kan inzicht geven in patronen die op ons afkomen.
  3. Heb je genoeg lef om afscheid te nemen van het het heden: Kun je iets nieuws aanpakken of wil je blijven doen waar je je prettig bij voelt? Durf je risico's te nemen? Durf je in te gaan tegen de mensen om je heen?

In een inspirerende Ted-talk geeft ze er een toelichting op.

Heel kort samengevat:

  1. Waar besteed je je tijd aan?
  2. Met wie ga je om?
  3. Heb je het lef om te veranderen?