Wat maakt de digitale stroomversnelling mogelijk?

Veel mensen (waaronder ik zelf) zijn geïnteresseerd of houden zich bezig met de zogenaamde Digitale Transformatie. Een verzamelnaam waar vooral de overgang(transformatie) naar steeds verdere digitalisering mee wordt bedoeld. Iets waar consumenten, producenten en de hele maatschappij steeds meer mee te maken krijgt. Vaak wordt in een adem dan ook de term disruptie genoemd: het niet mee gaan met de verdere digitalisering met als mogelijk gevolg dat bedrijven op houden te bestaan.

Bedrijfsmodellen blijken steeds sneller ouderwets te zijn of te zijn vervangen door anderen.

Digitale transformatie is het gevolg van vier trends die elkaar bijna exponentieel versterken. Als eerste het feit dat alles digitaal vastgelegd wordt. Teksten uiteraard, maar ook gegevens in de procesindustrie, gegevens over hoe en waar we leven, onze medische gegevens, waar we op vakantie gaan, gegevens over onze interesses en gedragingen, gegevens over onze autoritten, et cetera. Bijna alles, zowel privé als zakelijk, is digitaal. Daar waar het jaren, nee eeuwen,  werd vastgelegd op (rots)tekeningen, kleitabletten, memo’s, boeken, logboeken of kasboeken wordt het nu vastgelegd in nulletjes en eentjes.

Ten tweede worden de gegevens niet meer lokaal vastgelegd maar kunnen ze op willekeurige plaatsen worden vastgelegd en bewerkt. Ook en vooral buiten de deur. Kortom onze data zijn ineens mobiel en vanaf verschillende (mobiele) plaatsen te bereiken en te bewerken. Als derde het zogenaamde Internet of everything. Allerlei apparaten die in staat zijn om via internet te communiceren en daarbij data genereren.

Als vierde en laatste, en dat maakt het zo interessant,  kunnen al deze digitale gegevens (die in de cloud staan) op meerdere manieren worden vergelijken, bewerkt en gebruikt. Juist door er op een slimme manier mee om te gaan en gegeven te combineren ontstaan allerlei nieuwe toepassingen. En waarbij Artificial Intelligence dan echt een rol speelt.

Een paar voorbeelden:

- 3D printers die overal ter wereld een bepaald product kunnen printen, met gegevens die soms van de andere kant van de wereld komen. Productie lokaal en niet meer in een grote fabriek, met daarna een duur  logistiek proces om het op zijn bestemming te krijgen.

- operatierobots (Galileo) die onder andere blinde darm operaties geheel zelfstandig en foutloos kunnen uitvoeren.

- zelfrijdende trucks (o.a. Volvo en Google zijn er zeer actief mee bezig).

- kleine rijdende pakket-bezorgers die de laatste schakel in het logistieke proces afleggen, op zoek gaan naar onze mobiele telefoon en pas open gaan met behulp van onze mobiel.

- een golf-machine die altijd een hole-in-one slaat, ongeacht de locatie en baan.

- drones die geografische gegevens en data over het weer in combinatie met hun sensoren gebruiken om allerlei obstakels te ontwijken en snel en efficient op hun bestemming aan te komen.

- allerlei mogelijk robots. Niet alleen in productieomgevingen, maar ook in de zorg of thuis.

- deuropeners die aan gezichtsherkenning doen.

Kortom: digitale transformatie is juist mogelijk doordat kunstmatige intelligentie gebruik maakt van het kunnen benaderen en gebruiken van digitaal vastlegde gegevens. 

Dit gaat verdergaande gevolgen hebben voor de manier waar, waarop en hoe we leven en werken. Niet meegaan zal geen optie zijn. Niet als bedrijf en niet als mens. 

En die keus om mee te gaan naar de digitale toekomst maken we zelf. 

Als individu en als bedrijf!