Geweldig voorbeeld van leiderschap, slimheid en innovatie: Henry Ford

Henry Ford is alom bekend om het invoeren van de lopende band bij het produceren van auto’s. Iets wat hij “afgekeken” had van een abattoir in Chicago. Door een lopende band te gaan gebruiken werden auto’s goedkoper. En niet zo’n klein beetje ook. Juist omdat ze steeds efficiënter werden gefabriceerd. 


Ford voerde niet alleen de lopende band in, hij verhoogde daarbij ook nog eens het loon van zijn arbeider naar 5 dollar per dag. Tweemaal zo veel als gebruikelijk was die dagen. Mooi gebaar vond iedereen, maar het had ook andere voordelen. De loonsverhoging zorgde ervoor dat de werknemers niet overliepen naar de concurrent. Ook vergrootte hij de kans dat zijn werknemers de auto’s die ze bouwden zouden kopen. Wat uiteraard een mooie reclame was. 


Het resultaat mocht er zijn: ondanks de salaris verhoging aan al zijn medewerkers en dankzij de lopende band daalde de prijs van de T-Ford van $850 naar slechts $260. De concurrent had lange tijd het nakijken.

Minder kosten, meer rendement, tevredener klanten en tevredener medewerkers!

Toch een prachtig voorbeeld van leiderschap en innovatie!