Leiderschap & Strategie


Belleghem, S. van : When digital becomes human.

Zeer inspirerend boek wat elke manager en ondernemer zou moeten lezen. In het boek worden vele voorbeelden behandeld die te maken hebben met de digitale wereld. Iets wat in ons dagelijks leven steeds meer een rol gaat spelen. Prive, maar vooral zakelijk. Hoe hier op in te spelen? Duidelijk wordt dat dat langs twee, elkaar niet conflicterende assen, moet gebeuren: maximale klantgerichtheid en digitalisering. Must read.Harnish, V. : Scaling up.
Goed boek voor ondernemers die nog nooit goed hebben nagedacht over hun onderneming. De belofte is om jaarlijks met dubbele cijfers te groeien. Het draait om vier onderwerpen: mensen, strategie, uitvoering en cash. Met een aantal praktische hulpmiddelen.

Sommige punten zijn goed uitgewerkt. Sommige iets te oppervlakkig. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat wij dat beter hebben gedaan in Resultaatgericht Organiseren. Maar toch een inspirerend boek.Ismail, I. & Geest, Y van :

Een inspirerend boek, mede geschreven door de Nederlander Yuri van Geest. Wat kunnen we leren van snelgroeiende bedrijven als Uber, AirBnB, Netflix.Het zijn "exponetial organizations" die de voorwaarden hebben gecreëerd om snel te groeien. Daar waar oude logge organisaties maar langzaam kunnen veranderen kunnen ExO's dat wel. Juist door klein te blijven. De uitleg gaat aan de hand van de acroniem SCALE wat staat voor: Staff on demand, community and crowd, algorithms, leveraged assets en engagement.Osterwalder, A. : Business Model Generation.

Tussen het hebben van een idee en het daadwerkelijk goed uitvoeren zit een groot verschil. Alexander Osterwalder heeft een inspirerend en praktisch boek geschreven over hoe een idee goed uit te werken. Op een manier die je verplicht om te redeneren vanuit de klant en hoe deze te benaderen.

Een mooi gemaakt boek. De vorm maakt het echter nogal een dik boek. Naderhand zijn er ook mooie en goede videosamenvattingen verschenen.


Ries, E. : The lean startup.

Van succesvolle(!) startende  ondernemingen valt een hoop te leren. Ook door bedrijven die al enige tijd bestaat. Het boek gaat eigenlijk in een paar vragen rond klanten:

  • Herkent de doelgroep dit probleem?
  • Zouden ze voor de oplossing willen betalen?
  • Zouden ze de oplossing bij ons kopen?
  • Kunnen we de oplossing leveren?

Vervolgens wordt de beschikbare data gebruikt om real-time de oplossing en de organisatie aan te passen, zodat uiteindelijk de doelgroep benaderd wordt met de juiste gegevens en de juiste oplossing.

Leerzaam!


Sinek, S. :Start with why.

Simon Sinek gaat in dat het beel beter is om van buiten naar binnen de redeneren. Alleen dat levert de maximale klanttevredenheid en medewerkersbevlogenheid. Met als resultaat continuiteit van de organisatie.  Zijn "golden circle" is een begrip geworden. De video is mooie samenvatting van de kern van zijn boek.Torres, R.: Wat maakt iemand een goed leider in de 21e leider.

Roselinde Torres heeft een er bijna een levenswerk van gemaakt om te onderzoeken wat iemand een groot leider maakt. Zeer plat gemaakt gaat het om drie zaken:

  1. Waar besteed je je tijd aan?
  2. Met wie ga je om?
  3. Heb je het lef om het roer om te gooien?

In deze Ted-talk geeft ze daar een toelichting op.